Un espai de trobada després d’un any d’aïllament

El passat 18 i 19 de juny es van celebrar les I Jornades Agroecològiques de la Serra d’Espadà a Eslida. Durant els dos dies vam gaudir d’un programa, més que complet, amb un munt d’activitats destinades a promoure les varietats tradicionals, la biodiversitat cultivada i donar a conèixer un munt de projectes i iniciatives relacionades amb l’Agroecologia. Aquestes jornades estan emmarcades dins del projecte ViuDiversitat de Connecta Natura i va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Eslida i del finançament de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

Benvingudes!

Benvingudes a la nostra paradeta!

Activitats per a tots els públics

Les jornades van donar el seu tret de sortida amb l’actuació de Cia. De_paper amb l’espectacle “Una pometa, un pomer” que van realitzar en sessió doble per als alumnes del CEIP Francisco Mondragón d’Eslida i en obert per a totes les famílies que en volguessin gaudir. Durant el matí del dissabte també es van desenvolupar tallers infantils de la mà de Connecta Natura per conèixer d’una manera divertida, la natura, les llavors, i tot el que podem fer amb elles si deixem volar la imaginació i la creativitat.

Gaudim de l’espectacle!

Gaudint en l’espai infantil

Les varietats tradicionals (VT) i els productes de proximitat

Les varietats tradicionals van tenir un paper central al llarg de la jornada. Divendres en va estar parlant Pau Agost, membre de Connecta Natura, durant la xerrada sobre la importància de tenir un consum responsable per reduir la nostra petjada ecològica. En aquest cas, les VT són un element clau per contribuir a uns hàbits de consum locals, de temporada i sostenibles.

Tot seguit vam gaudir d’un magnífic tast de productes de la Serra d’Espadà a càrrec de David Navarro, membre de Connecta Natura i Víctor Navarro, de Julivert, comidas para llevar. Tot estava deliciós, el pa, la mel, la melmelada, els formatges, l’oli… per llepar-se’n els dits!

Aprofitem per agrair a totes les productores per la feina fabulosa que fan dia rere dia:

I amb productes ecològics i de proximitat, cuinem aquesta deliciosa paella!

La fira d’entitats i productes agroecològics

Al llarg del matí de dissabte va tenir lloc a la pista de l’escola d’Eslida la Fira d’entitats i productes agroecològics, on van assistir una vintena de paradetes de productes alimentaris, de cosmètica natural i responsable, productes artesanals i diverses entitats que treballen al territori i que combreguen amb els valors de l’agroecologia.

La fira va ser el punt neuràlgic de les jornades durant tot el matí, que ni la pluja va poder aturar!

Pega’t una volteta per la nostra galeria i coneix de prop la fira!

Un espai per a la pràctica

Durant el dissabte 19 es van realitzar diversos tallers pràctics i participatius. El primer va ser un taller d’extracció de llavors on vam aprendre les tècniques necessàries per a la conservació de les llavors. Com hem de plantar si volem treure llavors? Com és el procés d’extracció segons la verdura? Són algunes de les preguntes que van obtenir resposta durant el taller.

El segon taller va ser a càrrec del Cicle d’Agroecologia de l’institut de Nules que van realitzar bio-preparats per a augmentar la fertilitat del sòl. També es va desenvolupar un taller participatiu per a treballar amb productores agroecològiques.

Formant-nos en el taller de biopreparats!

Treballant en el work café

Un espai per a la reflexió

Per finalitzar les jornades vam gaudir de dues xerrades més que interessants que ens van donar a conèixer per una banda, diferents experiències de projectes i alternatives de la serra d’Espadà, i per l’altre la perspectiva i experiència de tres persones que porten tota una vida dedicada a l’agroecologia.

És l’hora de debatre!

Un espai per fer xarxa i trobar-nos

En definitiva, les jornades van ser tot un èxit, pel simple fet que van ser el preàmbul per generar un espai de trobada entre diferents persones del territori, siguin productores, elaboradores o consumidores, així com de diferents projectes que treballen a la serra.
Volem compartir amb totes vosaltres la nostra il·lusió i alegria per haver format part d’aquest tan especial que esperem que no sigui l’últim!

Ens veiem en les pròximes Jornades Agroecològiques!