Arriben les jornades ‘Rebrots d’Arrel’!

Els propers 17 i 18 de febrer tindrà lloc al Menador un programa ple d’activitats per a reflexionar i debatre sobre la recuperació de la producció i consum de cultius llenyosos tradicionals de la Península Ibèrica 

L’agricultura mediterrània fa anys que està es una dinàmica de crisi, induïda pel canvi climàtic (sequeres, temperatures extremes, increment de plagues i malalties), la crisi socioeconòmica i la tendència especulativa del mercat agroalimentari. Aquesta crisi està colpejant durament el cultius llenyosos hegemònics de la regió mediterrània, on trobem arbres com els cítrics, l’olivera i l’ametller, entre d’altres. Cada vegada més, es fa més difícil viure d’aquests cultius, especialment en les zones de secà i muntanyoses.

Diversos estudis (FAO, 2010) indiquen que una de les solucions a aquesta situació passa per la diversificació de la producció mitjançant la recuperació d’espècies i varietats que s’han cultivat tradicionalment al territori i que, per tant, estan més adaptades a les condicions locals i són més resilients vers els canvis del clima. Aplicant els coneixements i els recursos tècnics actuals a aquests cultius es pot millorar la seua productivitat, respecte als estàndards tradicionals, i assolir models de cultiu més sostenibles gràcies a la seua rusticitat, en comparació a l’agricultura convencional. A més a més, la seua transformació i l’elaboració de subproductes permetria ampliar-ne el consum i les vies de comercialització. Per últim, són cultius amb un valor afegit, pel fet d’estar vinculats a un paisatge i una cultura determinats.

D’altra banda, cal fer front al caràcter inestable i especulatiu actual del sistema agroalimentari, on els preus de compra al llaurador o llauradora van a la baixa. És necessari actuar de forma transversal sobre els diferents esglaons de la cadena de valor de cada aliment (productores, elaboradores, distribuïdores, punts de venda,, entre d’altres) per afegir, progressivament, valor al producte i cuidar la relació amb les consumidores. Cal avançar cap a cadenes de valor dinàmiques, amb una vinculació més estreta entre les consumidores i la resta d’implicats en la cadena de valor, compartint informació sobre les necessitats i les possibilitats de cadascuna de les parts.

A més, l’Informe de Perspectives Agrícoles de la Unió Europea, publicat recentment, va concloure que l’increment en la preocupació de les consumidores i consumidors per la seva salut, el benestar animal i el medi ambient conduiran les agricultores i agricultors de la UE a produir una major diversitat de cultius i establir vincles més directes amb les consumidores i consumidors. S’ha avançar cap a models de producció i consum més agrodiversos, sostenibles i justos, que incorporen tant la cura del territori com la dels seus habitants.

El projecte Radiant integra les dues perspectives esmentades anteriorment per desenvolupar una recerca participativa dirigida cogenerar coneixement i ferramentes que afavorisquen la transició cap a una producció i consum més vinculades i més agrobiodiverses. Per afavorir aquest canvi, estudia els cultius tradicionals des de la perspectiva agronòmica, ambiental, econòmica i social, posant a prova diferents models de producció, transformació i distribució que siguen innovadors i fàcils de posar en pràctica.

En el marc d’aquest projecte s’organitza un esdeveniment per a donar a conéixer els diversos cultius llenyosos tradicionals de la Península Ibèrica i explorar quines són les seues possibilitats per a arribar als camps dels agricultors i a la taula dels consumidors. Així, sota el títol Rebrots d’Arrel, aquest esdeveniment reunirà, els dies 17 i 18 de febrer, a agricultores, consumidores i expertes per debatre sobre les oportunitats i els reptes que planteja la recuperació de cultius llenyosos tradicionals i com aquests poden ajudar a revertir la crisi econòmica i climàtica que travessa l’agricultura mediterrània.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.