Connecta Natura és una associació sense ànim de lucre creada el 2014 amb seu central a la Comunitat Valenciana. La missió de Connecta Natura és sensibilitzar, recuperar i conservar la biodiversitat cultivada valenciana, la conservació de la biodiversitat silvestre, treballar en el desenvolupament rural agroecològic, promoure l’agroecologia i l’educació i sensibilització ambiental. L’objectiu principal de l’associació és contribuir a la transició del sistema agroalimentari cap a una gestió sostenible del nostre entorn natural i dels sistemes agrícoles, i treballar per mantenir un món rural viu i actiu.

Utilitzem l’agroecologia com a eina de dinamització rural, preservant la cultura i els paisatges rurals i promovent la seva agrobiodiversitat. També desenvolupem activitats d’educació ambiental per conscienciar sobre la importància de transformar tant els models agrícoles com els nostres hàbits de consum, per prevenir el canvi climàtic i la degradació del medi ambient i aconseguir un desenvolupament més sostenible.

Les principals ferramentes que utilitzem per acomplir els nostres objectius i realitzar les línies de treball són: la custòdia del territori, l’educació ambiental i la participació ciutadana, tant en el treball de voluntariats com per a la cogeneració de coneixement i creació de xarxes.

Som una entitat arrelada a la Comunitat Valenciana amb 40 socis i sòcies compromeses amb el valors i els objectius que transmet l’associació.

Els nostres inicis

Seria difícil definir en quin moment exacte es va crear Connecta Natura. Va ser un procés lent que va començar amb una idea, ganes de treballar, i molta il·lusió. Poc a poc tot va anar prenent forma i va ser a la tardor del 2014 que Connecta Natura es constituïa com a associació i signava els seus estatuts.

Una de les finalitats de l’associació era treballar amb la Custòdia del Territori com a eina de gestió i de seguida es va començar a materialitzar. El septembre de 2015 es va firmar el primer acord de custòdia que ens ha vingut acompanyant fins ara i va donar peu al projecte Lligabosc. També començàrem a treballar en Alcublas, una tasca que mai hem detingut i que ha acabat desembocant en un altre acord i el projecte Ofegabous.

Durant l’any 2015 aquests dos projectes van anar creixent. Férem actuacions en les dues zones i organitzàrem el primer voluntariat Lligabosc. També començàrem a dur a terme algunes de les activitats que ara són un clàssic: el testing fotogràfic i les visites de FUNDEM. Començàrem a més, a treballar la nostra vessant educadora i sensibilitzadora, centrada en potenciar l’agroecologia i el desenvolupament rural. Es van dur a terme diferents jornades, tallers i visites interpretatives.

Arribà el 2016 i s’afegí una nova branca a l’associació. Arribava el projecte Mosaics de Vida, amb un nou acord de custòdia, i amb ell, una nova línia de treball centrada en la gestió agroecològica de les parcel·les adquirides. Aquell any aparegueren algunes de les nostres activitats estrela: el dia de l’arbre i San Arbolín, les jornades formatives de poda i la recollida d’ametlles. Les jornades i xerrades van augmentar en nombre i es van diversificar, donàrem el primer curs (Iniciació al disseny i maneig de sistemes agrícoles ecològics), férem una nova ruta interpretativa, treballàrem en la Càtedra d’Innovació de la UPV i participàrem en el II Congrés Forestal de la CV, entre altres.

En 2017 realitzàrem la nostra primera col·laboració amb l’Erasmus Student Network, que va donar peu a diferents esdeveniments. Vam realitzar dos voluntariats al Lligabosc, col·laborar en un tercer voluntariat fluvial amb La Canya Estudis i tinguérem jornades de restauració en el projecte Mosaics de Vida i en l’Ofegabous. Es va donar un nou curs  sobre Turisme Familiar, de Natura i Esportiu i començàrem a crear sinèrgies amb l’Ajuntament de Vila-real, amb un projecte d’educació ambiental als instituts, “Barrancs de Vila-real”. Com sempre, també participàrem en jornades, tallers i ponències; destaquen les Jornades Eco-rurals de l’Alt Palància, on no hem deixat de participar.

Ja en 2018, seguim amb les dinàmiques ja establertes de voluntariats, testings i plantacions, i com no parem de créixer, signem els primers acords de pràctiques i estudis amb universitats. El projecte Mosaics de Vida segueix creixent i es realitza la 1ª reunió del SPG. En l’Ofegabous, co-presentem el llibre “El Gallipato y su entorno: Animales acuáticos de Alcublas“ i celebrem el primer voluntariat amb pernocta. En Vila-real seguim amb la educació ambiental, amb el programa “Ciutat cap al Desenvolupament Sostenible”. Tornem a donar cursos i seguim amb les jornades, ponències i tallers. Per la seua importància, mencionem la participació en VII Congrés Internacional de Agroecologia i les VII Jornades Estatals de Custòdia del Territori.

El cinquè aniversari: 2019

D’aquesta manera arribem al cinquè any de vida de Connecta Natura. Estem orgulloses i satisfetes perquè el temps, l’estima i la dedicació segueixen donant els seus fruits.

Durant el 2019 s’ha consolidat una nova branca en les nostres activitats: el projecte d’educació ambiental i agroecologia en Vila-real. Hem treballat de valent i hem gaudit ja dels primers resultats en totes les seues vessants, quines ganes de saber com seguirà en el futur!

El projecte Mosaics de Vida segueix creixent, i de la seua branca se’n van formant noves: seguim amb la gestió agroecològica original de la finca, s’han realitzat més reunions del SPG i ha començat el projecte Empelts de la Memòria, del que estem molt il·lusionades.

La nostra presència en jornades, trobades i fires és cada vegada major. Si ja havíem tingut presència a nivell autonòmic i nacional en anys anteriors, el 2019 hem aconseguit fer-nos un lloc en l’àmbit europeu, gràcies a la participació en la xarxa d’Agroecology Europe Youth Network.

Per a nosaltres va estar un any ple d’aprenentatge, de consolidació i de creixement, i sentim una gran satisfacció per tot el que hem fet fins ara.

2022; Tornem a la càrrega!

El període 2019-2021 ha estat una mica estrany, i no voldríem incidir massa en el tema perquè bastant s’ha parlat ja. Simplement dir que durant la fase més estricta, nosaltres continuarem el nostre treball de camp de gestió agroforestal del medi natural, tot i que havíem de fer-ho a soles, sense voluntàries. Us trobàvem a faltar!

A poc a poc, durant 2021 les coses van engegar-se amb precaució i cura (i moltes mascaretes), i així va arribar el projecte ViuDiversitat, a on començarem una gira per les províncies del Nord del País Valencià, recopilant i difonent les varietats tradicionals. Un projecte molt emotiu que ens va portar a tots els racons rurals, que va iniciar-se amb la primera edició de les Jornades Agroforestals de la Serra d’Espadà (JAS) a Eslida.

En 2022 continuem aquesta tasca, estem a tope i amb forces renovades. Reforcem i engrandim aquesta gira, tenim més varietats tradicionals, més jornades i formacions, també la II edició de la JAS i albergarem la IX Fira de la biodiversitat cultivada del País Valencià, però això, i moltes coses més, us ho contarem a l’any que ve.

TRANSPARÈNCIA

COMPTE DE RESULTATS

BALANÇ DE SITUACIÓ