Connecta Natura és una entitat que, des del 2014, treballem duent a terme projectes de desenvolupament rural i de restauració d’ecosistemes des d’una perspectiva agroecològica, amb la finalitat de promoure una gestió sostenible del nostre entorn natural i dels sistemes agrícoles. A més, volem fer arribar a la societat el nostre interès i posar en valor tot aquest patrimoni del què disposem mitjançant l’Educació Ambiental. Una de les principals ferramentes amb les que creiem i treballem és la Custòdia del Territori. Som una entitat arrelada al país valencià i un grup humà amb molta il·lusió i energia.

Els nostres inicis

Seria difícil definir en quin moment exacte es va crear Connecta Natura. Va ser un procés lent que va començar amb una idea, ganes de treballar, i molta il·lusió. Poc a poc tot va anar prenent forma i va ser a la tardor del 2014 que Connecta Natura es constituïa com a associació i signava els seus estatuts.

Una de les finalitats de l’associació era treballar amb la Custòdia del Territori com a eina de gestió i de seguida es va començar a materialitzar. El septembre de 2015 es va firmar el primer acord de custòdia que ens ha vingut acompanyant fins ara i va donar peu al projecte Lligabosc. També començàrem a treballar en Alcublas, una tasca que mai hem detingut i que ha acabat desembocant en un altre acord i el projecte Ofegabous.

Durant l’any 2015 aquests dos projectes van anar creixent. Férem actuacions en les dues zones i organitzàrem el primer voluntariat Lligabosc. També començàrem a dur a terme algunes de les activitats que ara són un clàssic: el testing fotogràfic i les visites de FUNDEM. Començàrem a més, a treballar la nostra vessant educadora i sensibilitzadora, centrada en potenciar l’agroecologia i el desenvolupament rural. Es van dur a terme diferents jornades, tallers i visites interpretatives.

Arribà el 2016 i s’afegí una nova branca a l’associació. Arribava el projecte Mosaics de Vida, amb un nou acord de custòdia, i amb ell, una nova línia de treball centrada en la gestió agroecològica de les parcel·les adquirides. Aquell any aparegueren algunes de les nostres activitats estrela: el dia de l’arbre i San Arbolín, les jornades formatives de poda i la recollida d’ametlles. Les jornades i xerrades van augmentar en nombre i es van diversificar, donàrem el primer curs (Iniciació al disseny i maneig de sistemes agrícoles ecològics), férem una nova ruta interpretativa, treballàrem en la Càtedra d’Innovació de la UPV i participàrem en el II Congrés Forestal de la CV, entre altres.

En 2017 realitzàrem la nostra primera col·laboració amb l’Erasmus Student Network, que va donar peu a diferents esdeveniments. Vam realitzar dos voluntariats al Lligabosc, col·laborar en un tercer voluntariat fluvial amb La Canya Estudis i tinguérem jornades de restauració en el projecte Mosaics de Vida i en l’Ofegabous. Es va donar un nou curs  sobre Turisme Familiar, de Natura i Esportiu i començàrem a crear sinèrgies amb l’Ajuntament de Vila-real, amb un projecte d’educació ambiental als instituts, “Barrancs de Vila-real”. Com sempre, també participàrem en jornades, tallers i ponències; destaquen les Jornades Eco-rurals de l’Alt Palància, on no hem deixat de participar.

Ja en 2018, seguim amb les dinàmiques ja establertes de voluntariats, testings i plantacions, i com no parem de créixer, signem els primers acords de pràctiques i estudis amb universitats. El projecte Mosaics de Vida segueix creixent i es realitza la 1ª reunió del SPG. En l’Ofegabous, co-presentem el llibre “El Gallipato y su entorno: Animales acuáticos de Alcublas“ i celebrem el primer voluntariat amb pernocta. En Vila-real seguim amb la educació ambiental, amb el programa “Ciutat cap al Desenvolupament Sostenible”. Tornem a donar cursos i seguim amb les jornades, ponències i tallers. Per la seua importància, mencionem la participació en VII Congrés Internacional de Agroecologia i les VII Jornades Estatals de Custòdia del Territori.

El cinquè aniversari: 2019

D’aquesta manera arribem al cinquè any de vida de Connecta Natura. Estem orgulloses i satisfetes perquè el temps, l’estima i la dedicació segueixen donant els seus fruits.

Durant el 2019 s’ha consolidat una nova branca en les nostres activitats: el projecte d’educació ambiental i agroecologia en Vila-real. Hem treballat de valent i hem gaudit ja dels primers resultats en totes les seues vessants, quines ganes de saber com seguirà en el futur!

El projecte Mosaics de Vida segueix creixent, i de la seua branca se’n van formant noves: seguim amb la gestió agroecològica original de la finca, s’han realitzat més reunions del SPG i ha començat el projecte Empelts de la Memòria, del que estem molt il·lusionades.

La nostra presència en jornades, trobades i fires és cada vegada major. Si ja havíem tingut presència a nivell autonòmic i nacional en anys anteriors, el 2019 hem aconseguit fer-nos un lloc en l’àmbit europeu, gràcies a la participació en la xarxa d’Agroecology Europe Youth Network.

Per a nosaltres ha estat un any ple d’aprenentatge, de consolidació i de creixement, i sentim una gran satisfacció per tot el que hem fet fins ara.