Connecta Natura segueix creixent!

,

Durant aquesta primavera, hem cedit arbres fruiters i plantons de varietats tradicionals a 110 Guardianes de Varietats Tradicionals  de tot el territori.

Després de les passades jornades ‘Rebrots d’Arrel’, a Connecta Natura hem seguit treballant intensament per organitzar una primavera plena d’activitats on la recuperació de les varietats tradicionals s’ha posat al centre. Tot va començar amb el primer Voluntariat per les Varietats Tradicionals a Xinquer, antic nucli despoblat a causa de la guerra civil. Aquest indret, tan particular com necessari per ser reivindicat, es va omplir de vida durant les jornades gràcies a la participació de 37 voluntàries que van excavar, plantar i regar els 70 xicotets arbres empeltats a partir de varetes d’antics fruiters tradicionals de la zona de la Serra d’Espadà, els quals hem pogut conéixer a través de les prospeccions que hem realitzat de la mà de persones que encara coneixen i cultiven aquestes varietats i que hem recuperat amb l’ajuda del programa europeu RADIANT.

De la mateixa manera, al Ballestar es va organitzar al març la segona part de les jornades, per a la qual es va comptar amb la participació de 31 persones. Aquesta jornada va comptar amb una ruta interpretativa de la mà de la tècnica del Parc Natural de la Tinença de Benifassà per recuperar la història del poble, un dels que més ha sofert la despoblació de tota la zona. En aquest context, es van plantar 40 arbres, així com es va dur a terme un tast de productes locals i un taller d’empelts. D’aquesta forma les assistents van poder conéixer de primera mà, productes ecològics de la zona i procedents de varietats tradicionals i la importància del llegat de la biodiversitat cultivada i com mantenir-lo. 

Aquests voluntariats es van complementar amb una tasca de repartiment de fruiters entre agricultors i agricultores que van decidir apostar per plantar varietats tradicionals que des de Connecta Natura estem recuperant des de fa anys. D’aquesta manera ha estat com de febrer a abril s’han repartit varietats  fruitals tradicionals a un total de 48 finques col·laboradores repartides per tot el territori castellonenc, gestionades tant per particulars, com entitats i col·lectius com agricultors i agricultores professionals.

Per la part de les hortícoles, es va cedir varietats hortícoles tradicionals a un total de 62 finques col·laboradores  localitzades a  les comarques castellonenques. Amb això, es van dur a terme unes jornades de repartiment de planter als Horts Socials Mas d’en Riera de Castelló, Sant Mateu, Eslida, Sueras, Matet, Albocàsser i Borriana. Amb això s’inicia una edició més de la Xarxa de Guardianes de Varietats i Coneixements Tradicionals, la qual vertebra tot el territori a través del vincle entre totes les agricultores que participen del programa de replicació. 

Hi ha dues modalitats de participació: ‘Vull plantar!’ Consisteix en la modalitat de plantar varietats tradicionals sense una necessària finalitat replicadora de les varietats i ‘Multiplicadores’, una categoria per la qual les finques col·laboradores entren en un programa de seguiment i acompanyament per tal de multiplicar de manera exitosa aquestes varietats.  Una forma de col·lectivitzar l’experiència de cultivar, ja sigui un hort professional com si es tracta d’un hort familiar. Per una banda, han estat un total de 55 els horts dedicats a la replicació de les varietats de cara a la futura extracció de llavors que es farà al final de la temporada de l’hort d’estiu.

Algunes varietats tant particulars i diferents com la Tomata Verda de Marge o la Tomata Mora d’Atzeneta exemplifiquen la riquesa i diversitat de les varietats adaptades al nostre territori, la qual dista molt del reduït espectre varietal de les tomates comercials. Tanmateix, aquest any ha estat considerable la varietat d’ hortícoles que es poden plantar: albergínies, melons, bajoques, panís, cogombres, pimentons… Així com també destaca la diversitat de les agricultores que han participat: des de persones que porten més de 70 anys cultivant any rere any l’hort familiar com altres que és el primer cop que ho feien. Un element que anima a pensar que cada cop són més les persones que posen en valor aquestes varietats.

Les jornades de voluntariat i els repartiments de planters s’han portat a terme en el marc del projecte Biodiversitat en Acció II: Varietats Tradicionals per a la Restauració d’Ecosistemes, beneficiari de la IV Convocatòria Mediambiental Fundació Bancaixa – CaixaBank.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.