Sabeu que ha fet Connecta Natura des que ha començat 2022?

Quines accions hem fet a l’arborètum de varietats fruitals tradicionals de Xinquer?

Quines accions hem fet per conservar i multiplicar varietats hortícoles tradicionals?

Si voleu saber les respostes a aquestes preguntes us recomanem llegir aquest post on fem un repàs a les activitats de Connecta Natura des de principi d’any. Estem molt contentes i satisfetes de fer la vista enrere i veure tots els resultats obtinguts. Gràcies a totes les persones i entitats que heu feu possible!

Des de gener de 2022 i gràcies al suport de la III Convocatoria Medioambiental Fundación Bancaja – CaixaBank i del projecte RADIANT (Horizon 2020 de la Comissió Europea), hem treballat en l’ampliació i manteniment de l’arborètum de varietats fruitals tradicionals del Castell de Xinquer. El 19 i 20 de febrer es van realitzar jornades de voluntariat a l’arborètum de Xinquer on es van plantar varietats tradicionals de cirerers, albercoquers, pruneres, pomeres i pereres que s’han anat recuperant de les comarques del sud de Castelló (principalment de la Serra d’Espadà). El 16 i 17 d’abril es van organitzar les jornades de treball voluntari comunitari en les parcel·les agroforestals i en el Nucli de Dispersió i Reclam (NDR) d’espècies forestals i varietats fruitals silvestres creat a la vall de Xinquer.

En totes les jornades de voluntariat es van realitzar rutes interpretatives on es va observar 22 A més, es va reflexionar i debatre sobre la importància que poden tenir les varietats tradicionals de cultiu per a establir nous models agrícoles ecològics resilients a aquest futur incert, que compatibilitzen l’activitat productiva amb la conservació del medi natural.

Durant aquest període i gràcies al suport de la III Convocatoria Medioambiental Fundación Bancaja – CaixaBank i del projecte ViuDiversitat II beneficiari de les subvencions destinades a programes i projectes educatius i de formació i divulgació per a estratègies de dinamització agroecològiques en l’àmbit de la Comunitat Valenciana (modalitat B) de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, també s’ha treballat en la conservació i multiplicació de varietats hortícoles tradicionals de les comarques de Castelló. Entre gener i febrer es van signar convenis amb l’ajuntament de Vilanova d’Alcolea i de Costur per a la cessió dels seus bancs de llavors locals que ha permés el creixement substancial de la col·lecció de referència. Entre febrer i abril es van sistematitzar les noves entrades de llavors i es va començar amb la coordinació de la multiplicació participativa de les varietats, i entre abril i juny es va repartir el planter entre les persones interessades a col·laborar en el projecte. En total es va repartir planter a 30 persones col·laboradores distribuïdes en 22 pobles de les comarques de Castelló.

Si voleu saber més d’aquest i altres projectes de Connecta Natura ens podeu seguir en les nostres xarxes socials (@connectanatura)

Salut i diversitat!

Agraïments:

Biodiversidad en acción: Variedades tradicionales para recuperar ecosistemas. III Convocatoria Medioambiental Fundación Bancaja – CaixaBank 

https://www.fundacionbancaja.es/convocatoria/iii-convocatoria-medioambiental-fundacion-bancaja-caixabank/

RADIANT, ‘Realising Dynamic Value Chains for Underutilised Crops’, is an Research and Innovation Action supported by the European Commission Horizon-2020 programme under Grant Agreement number 101000622 https://www.radiantproject.eu/

ViuDiversitat II projecte beneficiari de les subvencions destinades a programes i projectes educatius i de formació i divulgació per a estratègies de dinamització agroecològiques en l’àmbit de la Comunitat Valenciana (modalitat B)  de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana