Empelts de la memòria: aprenent de la tradició, plantant el futur!

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) estima que durant l’últim segle s’han perdut el 75% de les varietats agrícoles del món. Este procés d’erosió genètica ha reduït dràsticament, en les últimes dècades, la gran diversitat de fruites i hortalisses que caracteritzava l’agricultura valenciana, afectant amb més intensitat les varietats fruitals.

Per això, des de 2019, a Connecta Natura treballem per identificar, caracteritzar i conservar les varietats tradicionals de fruiters de les comarques de Castelló, sota el projecte Empelts de la memòria.

Este any el projecte ha rebut 14.996,92€ de la línia d’ajudes per al foment de la Innovació tecnològica a través de finques o explotacions col·laboradores, de la Conselleria d’Agricultura Ramaderia i Pesca de la Generalitat Valenciana. Gràcies a este finançament hem pogut donar continuïtat a la nostra en els diferents àmbits d’acció del projecte.

 

1️- Prospecció d’arbres mare y ampliació del Catàleg varietats fruitals tradicionals de les comarques de Castelló i ampliació.

Entre els mesos d’abril i novembre recorrem les comarques de Castelló per a visitar els arbres mare que hem localitzat de cada varietat fruital tradicional i poder observar-ne i fotografiar-ne els fruits.

L’objectiu d’estes prospeccions és poder fer una caracterització detallada dels fruits de cada varietat i fer-ne fotos de qualitat que serviran per a il·lustrar el nostre catàleg. Es tracta d’una feina molt delicada, tenim nombrosos arbres mare localitzats en molts pobles diferents. A més, cada varietat madura en una època diferent, que variarà segons les condicions climàtiques de cada poble.

Per tant, encertar el punt òptim de maduració del fruit no sempre és possible, de vegades arribem i està verd, altres vegades s’ha passat i d’altres les plagues o els ocells n’han fet de les seues. A més alguns anys, a causa del clima, ni tan sols hi ha collita.

Un cop recollits els fruits els hi fem fotos d’estudi, on es puguen apreciar tots els detalls de l’exterior i l’interior del fruit. Estes imatges seran les que afegirem a la fitxa de cada varietat que apareix en el Catàleg de varietats fruitals tradicionals de les comarques de Castelló.
En novembre publicarem la nova versió del catàleg a la nostra web, on trobareu noves varietats, i més informació i imatges de les varietats ja publicades.

 

 

2️- Multiplicació de les varietats tradicionals que trobades a les prospeccions.

Moltes de les varietats tradicionals de fruiters estan a punt de desaparéixer. Quan visitem camps abandonats, trobem pocs arbres vius, molts envellits i en risc de perdre’s per sempre. A Connecta Natura lluitem per revertir esta situació a la nostra Finca de multiplicació a la Vall d’Alba, on fem que estes varietats tinguen una segona oportunitat.

A l’hivern, recollim varetes dels arbres localitzats i les conservem. A la primavera i a finals d’estiu, empeltem i cultivem nous arbres. Tot l’any, cuidem i mimem estes noves generacions. A l’hivern, els plantem i els repartim entre sòcies com tu, que vulguen ajudar a conservar este llegat!

Este any ja hem empeltat més de 60 varietats: 17 de cirera, 8 de pruna, 15 de poma, 10 de pera, 7 de bresquilla i 5 d’albercoc. A més hem fet esqueixos de 3 varietats de raïm, 2 varietats de magrana i 3 varietats de figuera. Hem fet un total de 1090 empelts. I ha sigut tot un èxit, ja que han brotat més del 90%.

Estos empelts es fan a principis de primavera i finals d’estiu. La resta de l’any ens dediquem a cuidar i acompanyar estos arbres empeltats, i els que ja teníem de l’any passat, perquè es facen ben grans i forts. Són el futur de les varietats tradicionals del nostre territori.

Totes les gestions que fem a la finca de multiplicació de varietats fruitals són ecològiques, utilitzant pràctiques sostenibles i productes certificats i de proximitat. Optimitzem l’ús d’aigua del rec, donant la quantitat justa a cada planta per al seu desenvolupament. El nostre objectiu no és obtindre arbres grans i vistosos, sinó sans i resistents, que s’adapten bé a les condicions del clima i la terra de les finques on acaben plantats.

 

3- Ampliació i manteniment de la col·lecció de fruiters o Arborètum de la finca del Castell de Xinquer (Serra d’Espadà).

En 2024 s’han plantat a l’arborètum 27 cireres, 17 pomeres, 1 prunera, 3 albercoquers i 11 pereres:
🌳 Amb açò, a la parcel·la de la Vall de Xinquer ja tenim plantats un total de 53 cireres, 33 pomeres, 20 pruneres, 11 albercoquers i 36 pereres!! 153 arbres en total!

Però això no és tot, després de la plantació hem continuat treballant en la millora de la parcel·la perquè els arbres prosperen: hem millorat i ampliat el sistema de rec, hem fet treballs de poda per a la formació dels fruiters, hem fertilitzat i hem fet seguiment i control de plagues i malalties. També hem fet manteniment i millora del pastor elèctric per evitar atacs de la fauna silvestre (com el Senglar, la Cabra Montesa i el Cabirol).

 

4- Sistematització, anàlisi i difusió de la informació generada amb el projecte.

A l’Arborètum i la Finca de multiplicació agafem dades dels fruiters que hi cultivem per tal d’analitzar la seua resposta a diferents tècniques de gestió i insums ecològics, i observar com és la seua adaptació als canvis en el clima i la sequera.També hi recollim informació que ens permet avaluar els beneficis de les técniques de gestió agroecològica i els consum ecològics que apliquem. Tota esta informació la sistematitzem per generar una memòria anual del projecte que entreguem al Servei de Transferència Tecnològica de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica coma resultats del projecte, junt amb el Catàleg, per a la seua difusió dintre del sector agrícola valencià.

Per la nostra banda, també realitzem activitats de difusió per transmetre la informació i els coneixements generats amb el projecte a la població. El 21 de setembre vam estar en la 11a edició de la Fira de la Biodiversitat Cultivada del País Valencià, a Alzira, presentant el projecte Empelts de la Memòria i el Catàleg de fruiters.

 

Volem acabar aquest article donant les gràcies a totes aquelles persones que heu seguit cuidant els arbres mare de les varietats tradicionals que hem anat trobant. La vostra perseverança i la vostra estima ha permés salvar moltes varietats de l’oblit i l’extinció.
El fruit del vostre esforç alimenta el futur d’estes varietats!
Esteprojecte és vostre!

La recuperació de varietats fruitals tradicionals també compta amb el suport del projecte europeu RADIANT