Una part de la gestió de les finques i la col·lecció de fruiters

, , ,

L’Arborètum de Xinquer i la Finca de Multiplicació de Fruiters de Varietats Tradicionals són part del projecte de Recuperació i Conservació de Fruiters: Empelts de la Memòria: Aprenent de la tradició per a plantejar el futur. 

Aquest és un dels projectes més importants de l’associació i sobre el qual ens recolzem en la nostra tasca de sensibilització, formació i creació de xarxa.

Tota la feina que hem realitzat a aquestes finques durant els anys 2022, 2021 i 2019, ha estat finançada gràcies a la subvenció per al foment de la innovació tecnològica a través de finques o explotacions col·laboradores que atorga la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. Enguany, la qualitat rebuda ha estat de 14.886,22 €.

Els objectius que persegueix el projecte presentat corresponent a:

1.- Prospectar i catalogar varietats fruiters tradicionals: Ens endinsem a pobles de les comarques de Castelló i coneixem a aquelles persones que encara conserven un record, un arbre o una anècdota sobre algun fruiter antic i les escoltem perquè aquell record no es perda i agafem varetes perquè tampoc es perda la varietat. Treballem amb fruiters de fulla caduca: pera, poma, cirera, pruna, albercoc, bresquilla, figues, i altres. 

2.- Multiplicar les varietats tradicionals a la finca de replicació, a través de diferents tècniques d’esqueix i empelt: Amb les varetes que recuperem de fruiters antics fem un empelt sobre algun peu resistent, d’aquesta manera conservem la varietat perquè cresca en un arbre jove i en un entorn cuidat.

3.- Ampliació i manteniment de la col·lecció de fruiters o Arborètum de la finca del Castell de  Xinquer (Serra d’Espadà): Mitjançant el treball de camp i els voluntariats, plantem les varietats obtingudes a la finca de replicació a l’Arborètum de Xinquer, perquè estiguen en un entorn adaptat, obert i contribuïsquen al paisatge en mosaic típic del mediterrani.

4.- Analitzar la resposta dels fruiters recuperats a diferents tècniques de gestió i aports ecològics, i observar com és la seua adaptació als canvis en el clima i la sequera.

5. Avaluar els beneficis de la gestió agroecològica a les finques.

6. Sistematitzar tota la informació generada al llarg del desenvolupament del projecte

7. Difondre i transmetre la informació i els coneixements generats amb el projecte.

Com podeu veure, els objectius són ambiciosos, però els hem pogut dur a terme gràcies a un seguit d’accions detallades. En quan a, la prospecció i caracterització ens hem centrat en varietats de pera, poma i pruna. Hem fet 3 voluntariats a Xinquer a més d’un munt de jornades internes de treball per tal de reestructurar l’arborètum i plantar desenes de varietats de fruiters tradicionals. També hem fet canvis en la finca de replicació de fruiters, millorant la infraestructura i ampliant la seua capacitat.

Ha estat un any molt intens on el projecte Empelts de la Memòria a crescut i s’ha consolidat i tenim moltíssimes ganes de compartir amb vosaltres tots els canvis. Aviat tindreu més notícies nostres.

Moltes gràcies per llegir-nos i continuar informades de tot allò que fem a Connecta Natura.

Vols saber-ne més?

Com entenem a Connecta Natura la conservació de la biodiversitat i la restauració d’ecosistemes agroforestals?

Biodiversitat en acció: Varietats tradicionals per a recuperar ecosistemes

Empelts de la Memòria: ens posem al dia de la mà de Caixa Popular

Xinquer durant la primavera de 2020: collim fruits, sembrem noves llavors

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.