Recuperem les varietats tradicionals a través de registres participatius
Context
En els últims anys, diverses institucions internacionals han reconegut la importància de conservar la diversitat genètica de les espècies de cultiu, tant per a mantenir la seguretat i estabilitat del sistema agroalimentari, com per a adaptar l’agricultura a futurs escenaris derivats del canvi climàtic global. A més, aquesta diversitat genètica està íntimament vinculada a la diversitat cultural. Aquestes varietats porten amb elles coneixements, pràctiques, històries de vida, sentiments…
Les varietats de cultiu tradicionals són fruit de la interacció, durant segles, entre el paisatge i els seus habitants. Han estat cultivades i adaptades a la terra, el clima i la cultura de cada territori, transmeses com un tresor de generació en generació… Alhora, nosaltres, els humans hem estat cultivats i modificats per aquestes plantes, ens hem adaptat a elles. Així, les dues parts han anat interactuant, compartint una dansa cíclica que la ciència anomena “coevolució”. Per tant, en aquestes varietats trobem una zona de transició on l’humà es converteix en paisatge, i el paisatge es converteix en humà; un espai on podem tornar a l’essència, per aprendre allò que ens han fet oblidar. Són una part fonamental de la identitat dels pobles, patrimoni natural i cultural. Un element clau per al desenvolupament sostenible del paisatge i les societats que l’habiten.
No obstant això, malgrat la seua reconeguda importància, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) estima que durant l’últim segle s’han perdut el 75% de les varietats agrícoles del món (FAO, 2010).
Aquest procés d’erosió genètica ha reduït dràsticament, en les últimes dècades, la gran diversitat de fruites i hortalisses que caracteritzava l’agricultura valenciana, afectant amb més intensitat les varietats fruiteres (Agost-Andreu, 2019). És urgent posar en marxa accions per a la seua recuperació i conservació, abans no desapareguen per sempre aquestes varietats que formen part la identitat dels nostres pobles i contenen recursos valuosos per al futur de la nostra agricultura.
Catàlegs
Per revertir aquest procés, des del 2019, l’associació Connecta Natura està localitzant i catalogant varietats tradicionals de fruites i hortalisses a les comarques de Castelló. Com a resultat d’aquest treball, s’ha publicat el “Catàleg de Varietats Fruitals Tradicionals de les Comarques Castellonenques” i el “Catàleg del Banc de Llavors de les Comarques Castellonenques”. En aquestes publicacions s’ha recollit informació agronòmica, informació cultural i fotografies dels fruits de les diverses varietats localitzades, i els testimonis de les persones que les han conservat.
Registres Participatius Comunitaris
L’oblit és una de les principals causes de la pèrdua de varietats tradicionals. La majoria de la població valenciana actual desconeix la rica diversitat de fruites i hortalisses que custodien els seus pobles, fet que impedeix que es cultiven o es consumisquen. El primer pas per recuperar aquest patrimoni és aconseguir que la ciutadania el conega i el valore, ja que no es pot conservar allò que no s’estima.
Enfront de la dificultat econòmica i tècnica de registrar i promocionar de forma oficial les varietats tradicionals de les nostres comarques, el registre participatiu comunitari es presenta com una alternativa de donar visibilitat i reconeixement a les varietats locals mitjançant la participació ciutadana. La força d’aquesta metodologia radica en el reconeixement social de la varietat i en l’impacte mediàtic que es pot generar sobre la varietat i el procés de registres (aparicions en premsa, ràdio, televisió, mitjans digitals i xarxes socials).
Des de Connecta Natura i la Xarxa de Guardianes s’ha impulsat un procés de registre participatiu comunitari de dues varietats de cirera emblemàtiques de la Serra d’Espadà i la Tinença de Benifassà respectivament: la cirera de Março i la cirera de Coll del Sastre. També s’ha dut a terme el registre de la carabassa de confitura o baconera de Vilafranca (Els Ports), varietat amb gran vinculació a les festivitats de Sant Antoni i la Verge del Llosar associada a la seua coneguda festivitat de Sant Antoni.
En primer lloc, es va recollir informació sobre les característiques i la presència històrica en el territori de cada varietat, mitjançant la recerca bibliogràfica i etnogràfica. Es van realitzar entrevistes semiestructurades a informants clau de cada poble on es va citar la presència actual o històrica de la varietat. Aquestes entrevistes es van gravar en vídeo i es va editar un breu documental, per a cada varietat, amb tots els testimonis recollits. Tota la informació recollida es va sistematitzar i es va acompanyar d’imatges de la planta i els fruits, produint així una fitxa de la varietat.
Seguidament, es va organitzar, per a cada varietat, una jornada, on es va presentar el documental i la fitxa resum de la varietat. En aquesta jornada es va convidar a persones del territori que coneixien, cultivaven o havien cultivat aquesta varietat, perquè aportaren el seu testimoni i avalaren la veracitat de la informació recollida. També es van convidar a representants dels ajuntaments de la zona, representants institucionals, mitjans de comunicació i al públic en general, perquè foren testimonis de la jornada i l’acte de registre. La fitxa de la varietat es va modificar in situ per incorporar les aportacions de les participants. En acabar, la fitxa es va signar per totes les assistents, certificant així la seua veracitat.
En els següents arxius trobareu les diferents fitxes de cadascuna de les varietats tradicionals que formen part del “Catàleg de Varietats Fruitals Tradicionals de les Comarques Castellonenques” i del “Catàleg del Banc de Llavors de les Comarques Castellonenques”, així com els propis catàlegs.
Les accions de recuperació i conservació de fruiters s’han dut a terme gràcies al projecte europeu Radiant, i el registre participatiu de la carabassa de confitura o baconera es va emmarcar dins del projecte Biodiversidad en Acción: Variedades Tradicionales para la Restauración de Ecosistemas, beneficiari de la Convocatoria de Medioambiente 2023 de CaixaBank.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!