Un any més d’Empelts de la Memòria!
Sabíeu que molts estudis apunten que la pèrdua de varietats tradicionals de fruiters és alarmant en el sud-est de la península Ibèrica? Des de Connecta Natura, creiem que la diversificació dels cultius i la riquesa varietal d’un territori és essencial per a la sobirania alimentària i que cal posar l’atenció a totes les altres varietats que existeixen de fruiters i altres cultius llenyosos.
En aquest context, vam iniciar un projecte per identificar i localitzar varietats tradicionals de fruiters de la província de Castelló i crear-ne un col·lecció de referència a la Vall de Xinquer. Des de 2019 estem realitzant aquesta tasca gràcies a la línia d’ajudes per al Foment de la Innovació Tecnològica a Través de Finques o Explotacions Col·laboradores que atorga la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.
Aquest projecte rep el nom d’ᴇᴍᴘᴇʟᴛs ᴅᴇ ʟᴀ ᴍᴇᴍòʀɪᴀ: ᴀᴘʀᴇɴᴇɴᴛ ᴅᴇ ʟᴀ ᴛʀᴀᴅɪᴄɪó ᴘᴇʀ ᴀ ᴘʟᴀɴᴛᴇᴊᴀʀ ᴇʟ ғᴜᴛᴜʀ
Enguany hem rebut 14.888,86€ d’aquesta ajuda per continuar buscant, multiplicant i plantant a Xinquer arbres fruiters tradicionals de les comarques de Castelló. Gràcies a aquesta aportació econòmica hem pogut dedicar-nos a complir els següents objectius:
1️⃣ Prospectar i catalogar varietats de fruiters tradicionals a les comarques castellonenques. Treballem amb fruiters de fulla caduca: pera, poma, cirera, pruna, albercoc, bresquilla, figues i altres.
2️⃣ Multiplicació de les varietats tradicionals que trobem, a la finca de replicació, a través de diferents tècniques d’esqueix i empelt.
3️⃣ Ampliació i manteniment de la col·lecció de fruiters o Arborètum de la finca del Castell de Xinquer (Serra d’Espadà) plantant-hi els arbres obtinguts en la finca de replicació.
5️⃣ Analitzar la resposta dels fruiters recuperats a diferents tècniques de gestió i ensums ecològics, i observar com és la seua adaptació als canvis en el clima i la sequera.
6️⃣ Avaluar els beneficis de la gestió agroecològica a les finques.
7️⃣ Sistematitzar tota la informació generada al llarg del desenvolupament del projecte
8️⃣ Difondre y transmetre la informació i els coneixements generats amb el projecte.
A més a més, en el marc del projecte, hem engegat diverses activitats de transferència de coneixements al públic general interessat en l’agroecologia.
En primer lloc, al mes d’agost, durant la Setmana Cultural que organitza l’Associació La Pobla en Festes a La Pobla de Benifassà, es va realitzar un taller d’empelts. Estem molt contentes perquè van participar 20 persones, en la seua majoria dones d’entre 20 i 30 anys interessades en aprendre a empeltar.
Després d’aquesta activitat, el passat 3 de novembre el nostre company Pau Agost-Andreu va participar en la jornada oberta ‘TRANSFORMANDO LOS SISTEMAS AGROALIMENTARIOS Con Agroecológico!’ que organitzava la Sociedad Española de Agricultura Ecológica y Agroecología a l’IES Gilabert de Centelles de Nules. En concret, vam participar en el marc de l’activitat ‘Ejemplos prácticos de productores/as y experiencias de éxito’, on Pau va explicar la tasca que desenvolupa Connecta Natura, en el marc del projecte ‘Empelts de la Memòria: aprenent de la tradició per a plantejar el futur’.
En segon lloc, el passat 4 de novembre vam acollir una visita a la Finca de Multiplicació de Varietats Fruitals Tradicionals, situada al terme de Vall d’Alba, a la qual vam mostrar a les nostres sòcies, donants de varietats i altres persones col·laboradores, les nostres instal·lacions. Una acitivitat que va amenitzar pel jove cantant Jorge Gumbau, el qual recupera el cant d’arrel valencià.
Finalment, el diumenge 5 de novembre també vam rebre la visita de les assistents del Alto Palancia Lit Fest. En la seua primera edició, aquest festival se centra en la literatura i la consciència ecològica i van realitzar una visita a la finca en custòdia que cuidem al Castell de Xinquer (L’Alcúdia de Veo) en el marc de la seua programació. Vam poder explicar la tasca que realitzem recuperant les varietats tradicionals de la Serra d’Espadà.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!