El programa Eduquem en Verd de l’Ajuntament de Castelló ja s’ha finalitzat amb el curs escolar 20-21, i per les nostres activitats han passat més d’una desena d’escoles i quasi cinquanta grups de xiquets i xiquetes de totes les edats de primària i secundària.

Els coneixements relacionats amb l’hort i el sistema alimentari, camps que uns anys enrere eren totalment desconeguts pels estudiants més joves, estan començant a estendre’s gràcies a l’augment de la preocupació del professorat -i la societat en general- per aquests temes.

Comprovàrem amb il·lusió com aquesta inquietud per aprendre coses sobre el camp i la natura creix any rere any, i que els conceptes cada vegada costen menys d’assimilar per part de les xiquetes.

Aprenem a través de l’experiència i experimentem a través del joc. Ací, descobrim com es relaciona la disponibilitat de recursos i la població de porcs senglars.

En aquesta ocasió, grans i petits vàrem gaudir d’activitats a l’aire lliure, vam intercanviar opinions i idees fent un aprenentatge bidireccional. Perquè així és com concebem l’educació ambiental a Connecta Natura: Per la nostra banda, divulguem els coneixements adquirits durant anys de formació i experiència en el treball de camp, a la vegada que l’alumnat ens aporta noves mirades per afrontar problemes mundials, diferents concepcions del món que ens envolta i la manera d’entendre la relació entre Natura i l’ésser humà.

Vàrem jugar, córrer, dibuixar, conéixer llavors tant de plantes hortícoles com silvestres, i tota mena de relacions al medi natural. Però també vàrem poder parlar de problemes ambientals mundials, alguns ja coneguts per ells, com el canvi climàtic, i altres no tant, com la pèrdua de biodiversitat. Però sobretot, el més important: Tot el planeta està connectat, així que les nostres accions quotidianes poden canviar el destí del món; com accions que a simple vista no pareixen relacionades, acaben desencadenant grans catàstrofes mundials. I com la Natura i l’agricultura són la base de la nostra societat encara que no es parle d’elles durant el dia a dia.

Preparades per a prendre accions pel medi? El nostre alumnat i nosaltres, sí!