ViuDiversitat és un projecte que sorgeix de la necessitat de donar a conèixer i promoure l’ús de les Varietats tradicionals del nostre territori, que va veure la llum per primera vegada el passat 18 i 19 de Juny amb les I Jornades Agroecològiques de la Serra d’Espadà, a Eslida.

Si has participat en les jornades, de segur que ja coneixies el logo

Divendres passat, 16 de Juliol, vam conèixer la notícia, mitjançant la publicació de la resolució de les ajudes que atorga la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, que ViuDiversitat serà finançat per a l’exercici 2021 de les subvencions destinades a programes i projectes educatius i de formació i divulgació per a estratègies de dinamització agroecològiques en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, modalitat B, amb la quantia de 22.984,89 €.

Com dèiem, la primera actuació que s’ha dut a terme amb aquest finançament són les I Jornades Agroecològiques de la Serra d’Espada, que es van centrar en la promoció de les varietats tradicionals i els productes locals, en la importància de la biodiversitat cultivada i les conseqüències dels nostres hàbits alimentaris. La jornada va ser tot un èxit.

A partir d’ara i fins al novembre, continuarem amb les actuacions per tota la província de Castelló, principalment a les zones rurals, però també en ciutats. Amb l’objectiu de apropar les varietats tradicionals i locals a la ciutadania i donar eines per a facilitar-ne la producció, transformació i consum.

Tomata mora de Moncofa, un exemple de varietat tradicional amb la qual treballem.

Gràcies a aquest aport de finançament, Connecta natura podrà desenvolupar xicotetes jornades pel territori que respondran al títol “Viu les Varietats tradicionals” on es realitzaran Degustacions de varietats tradicionals, xerrades sobre la importància d’aquestes com a emblema identitari i com a generadores de biodiversitat en el paisatge, a més de tallers per coneixen el cultiu.

El projecte també tindrà un enfoc de gènere mitjançant les xerrades que relacionen el paper de la dona amb la conservació de les varietats tradicionals, que històricament ha estat invisibilitzat i menystingut.

També volem donar idees per a realitzar elaborats utilitzant les varietats tradicionals mitjançant showcookings. D’aquesta manera el projecte passar per tots els estadis del sistema agroalimentari, i anima a fer ús de les Varietats tradicionals des de la seva producció i cultiu fins al seu consum, passant per la elaboració.

Estigueu bé atents/es a les xarxes per estar al dia de totes les activitats que ens esperen!

Us deixem amb el cartell de la propera activitat, no hi podeu faltar!

Vos esperem!