En un article anterior ja us vam explicar algunes de les accions que hem pogut desenvolupar a la Tinença de Benifassà i la Serra d’Espadà gràcies al finançament de Caixa Popular. Aquestes accions han estat realitzades en el marc de la campanya Un Dia de Salari i han s’han executat en el projecte Empelts de la Memòria, emmarcat dins el Mosaics de Vida.
La cosa no acaba ací! La seua generositat ens va permetre realitzar una altra jornada amb molt bons resultats i que ens vam reservar per contar-vos en aquest article.
La bassa en un dia de voluntariat
Si ens seguiu habitualment en xarxes socials, sabreu que entre les meravelles que gestionem a la Vall de Xinquer hi ha una bassa d’origen morisc, sostinguda per un mur de pedra a una cota de 700 m.s.n.m. i alimentada per una font que brolla durant les quatre estacions.
En una de les parcel·les que queden per sota del nivell d’aquesta basa, aprofitant l’empenta que ens va donar la campanya “Un Dia de Salari”, ens vam decidir a plantar varietats fruitals que estan a mig camí entre allò que és silvestre i allò que és cultivat. Concretament vam plantar prunyó groc allargat (Prunus communis), una varietat d’albercoc de la Serra d’Espadà. Per obtenir els arbres d’aquestes varietats, en primer lloc, vam localitzar els individus silvestres i vam recol·lectar llavors de cada una de les varietats. Posteriorment, vam cedir aquestes llavors al Centre d’Investigació i Experimentació Forestal (CIEF), els quals gràcies al seu saber fer i la seua experiència, les van germinar i cuidar fins que els arbres van estar llestos per al trasplantament.
Aquestes varietats de gran rusticitat permetran crear una zona de refugi i alimentació per a la fauna, i alhora ajudaran a diversificar la vegetació, ja que la fauna que els aprofita s’encarrega de dispersar les llavors. A més, serviran com a reservori que permetrà abastir al CIEF de llavors per a la reproducció d’aquestes varietats, de manera que podran, així, replantar altres àrees properes.
Hora de plantar!
Durant l’activitat les voluntàries i voluntaris assistents van gaudir d’una jornada de treball i aprenentatge a la natura. En primer lloc, es va fer una xerrada explicativa on es va introduir a les assistents els objectius i accions realitzades en el projecte desenvolupat gràcies al suport de Caixa Popular. Posteriorment, es va fer una ruta interpretativa des del punt de trobada fins a la bassa, passant pels distints ecosistemes representatius de la Serra d’Espadà que estan presents a la Vall de Xinquer, i es van mostrar les diverses actuacions que l’associació Connecta Natura ha realitzat en el marc del projecte.
En arribar a la bassa, es va fer una xerrada sobre la riquesa les varietats fruitals tradicionals de la Serra d’Espadà, i la importància de la recuperació dels punts d’aigua i del paisatge tradicional en mosaic per a la biodiversitat. Posteriorment, les persones assistents van gaudir plantant diversos arbres de varietats fruitals. A més, les van protegir i regar per assegurar la seua pervivència.
En un entorn com aquest, les visites interpretatives donen molt de joc!
A més d’aquesta actuació, l’ajuda de 3000 euros de la campanya “Un Dia de Salari” de Caixa Popular, va permetre contractar a un tècnic per planificar i coordinar l’execució del projecte, cobrir les despeses de desplaçament i manutenció de les voluntàries sòcies de Connecta Natura que han participat activament en les jornades de treball, i han permés comprar materials i ferramentes necessàries per a les nostres actuacions.
Per tots aquests motius, des de Connecta Natura agraïm de tot cor el suport econòmic rebut per Caixa Popular que ens ha permés continuar treballant per la conservació de la natura i la recuperació de les varietats fruitals tradicionals.
Moltes gràcies per fer-ho possible!