El nostre pas per Xinquer comença en 2016, quan vam signar l’acord de custòdia. Però és una història que va molt més enrera en el temps… una història que comença, pot ser, abans que nosaltres nasquérem!
Gràcies a la passió i sensibilitat de Justo, que li va contar a un altre home la història de la Vall de Xinquer, com era el poble, la natura i la vida allí. I aquest home, el Vicent, va atresorar cada paraula, va començar a adquirir algunes de les terres de la zona i es va interessar per l’agroecologia.
Sols va ser qüestió de temps que ens acabàrem trobant.

Comencem contant-vos els fruits que hem recollit.

La finca del castell està preciosa. Es nota la poda de sanejament i millora que els ametlers van rebre; ara estan forts i sans. Seguim fent una gestió agro-ecològica, que alhora ajuda a mantenir els treballs tradicionals de la Serra d’Espadà. I és que, la coberta vegetal (allò que anomenem vulgarment com “males herbes”) està sent controlada per un ramat d’ovelles d’un pastor proper a la finca. Elles venen i pasturen, i al seu pas van fertilitzant la terra mentre regulen les herbes que competeixen pels recursos amb els ametlers, però no les eliminen del tot, deixant refugi així per a la fauna auxiliar, insectes que ajudaran a combatre les plagues.

El ramat té accés a tota la finca, excepte als empelts del nostre arborètum, que estan ben protegits. Ha estat un procés llarg i de vegades complicat, però ara estem veient com aquests empelts, que impediran la desaparició de varietat de fruiters tradicionals, estan creixent amb salut i energia. Encara queda molt per fer, però veure com treuen les seues primeres fulles ens ompli de goig!

Un altre fruit que hem recollit és el de la bassa, on hem estat treballant aquestes darreres setmanes. Hem desbrossat els voltants, per facilitar l’accés i evitar que les arrels de les plantes destruïsquen els murs de pedra, i hem revisat l’estat de les conduccions d’aigua. A més a més, hem comprovat que diferents plantons que es van plantar l’any passat estan agafant amb molta força. L’indret ha passat de ser un simple toll d’aigua a un receptacle ideal per abastir les nostres plantes (i fins i tot té cullerots!!!). Fa goig veure la zona ha millorat en els darrers anys!

Si tot açò ens motiva, imagineu-vos com estem amb la següent notícia: hem signat un nou acord de custòdia, que ens permetrà expandir el projecte a més finques!

Durant les darreres setmanes, les companyes de Connecta han estat treballant de valent. Les oliveres de les noves finques necessitaven una bona poda de sanejament i millora, però si les treballes quan fa molta calor, es poden deshidratar i ressentir. Per això, han estat treballant contra rellotge per deixar-les llestes abans de l’estiu. De segur que ens ho agraeixen!

Altres treballs que s’han fet han sigut desbrossar (per eliminar la competència amb les oliveres i també reduir la càrrega de combustible) i eliminar les plantes enfiladisses que creixien sobre els arbres.

Fins ací arriba la nostra crònica dels treballs en Xinquer durant aquesta primavera. Molt orgulloses pel treball fet i amb molta il·lusió pel que encara està per vindre.

Gràcies per llegir-nos!

Salut i natura!