“No es pot estimar allò que no es coneix.” Aquest és el nostre motiu principal per treballar l’educació ambiental: donar a conèixer i sensibilitzar sobre temes referents a la natura, la sostenibilitat i el medi ambient.

Horts escolars. De l’aula al camp.

Un dels nostres projectes més nous, que hem començat en octubre de 2019. Treballem amb 3º cicle de primària en escoles de Vila-real.

La nostra finalitat és mostrar com es treballa un hort ecològic i donar a l’alumnat suficient autonomia per què, al final del curs, siguen capaces de gestionar-lo pel seu compte. Barregem la pràctica (treballant en l’hort), la teoria, el suport audiovisual i especialment el joc. Pensem que aprendre jugant és la millor forma d’assolir coneixements i fomentar la curiositat i la participació. Alguns dels continguts que hem treballat són: introducció a l’Agricultura Ecològica, la importància del sòl, la rotació de cultius, la confecció de planters i la sostenibilitat.

També comptem amb un programa d’assessorament on recolzem el professorat dels centres per a que treballen pel seu compte als horts de la seua escola.

Concursos i tallers en instituts

Cada any, els instituts de Vila-real celebren una sèrie de tallers, cursos o concursos de temàtica ambiental i que dinamitza la nostra associació. Solen anar destinats a 4º de la ESO.

Al llarg dels anys s’han treballat temes tan interessants com els barrancs i la seua importància en la biodiversitat, el paisatge agrícola de la ciutat i el seu patrimoni històric-cultural i biodivers o el desenvolupament sostenible.

Es barreja el contingut teòric, la pràctica, les eixides de camp i, especialment, la participació de l’alumnat.

Els testings fotogràfics – Plataforma Biodiversitat Virtual

Els testings són una eina molt particular, ja que permeten recopilar dades sobre la biodiversitat d’una zona i alhora, sensibilitzar a qui participe sobre la importància d’aquesta.

Els nostres testings es celebren en les finques que tenim en custòdia del territori. Allí, expliquem què fem en cada projecte, què té d’interessant l’àrea de treball, què estem fent per millorar la biodiversitat de la zona… És una molt bona forma d’apropar a les participants a la nostra tasca i al patrimoni natural del territori.

El dia de l’arbre i San Arbolín

Durant aquests dies de treball visitem les finques en custòdia i ens hi dediquem a plantar. I la plantació és el fil argumental de la jornada. No solem treballar en àrees sense vegetació, sinó que ens dediquem a diversificar la vegetació de la zona i a plantar les espècies que un dia hi van estar presents.

Per què ha canviat la vegetació? Com podem fer que es recupere de nou? Per què és important augmentar la diversitat? Quines gestions hi fem durant els voluntariats? Aquestes i altres preguntes les responem mentre gaudim de la natura i treballem per ella.