Context General

En el segle passat, es va perdre al voltant del 75% de la diversitat genètica dels cultius agrícoles. Hi ha aproximadament 259.000 espècies de plantes: 50.000 d’aquestes són comestibles i 150-200 són cultius alimentaris. Sorprenentment, el 60% de les calories en la dieta humana provenen solament de 3 cultius (blat de moro, arròs i blat). El Centre de Monitoratge de la Conservació Mundial del Programa de Medi Ambient de les Nacions Unides també estima que només unes poques varietats representen la major proporció de la terra ocupada per cada espècie de cultiu: panís (6 varietats, 71%), patata (4 varietats, 75%), arròs (4 varietats, 65%) soia (6 varietats, 50%), blat (9 varietats, 50%).

En els últims anys, són moltes les institucions internacionals que han reconegut la importància de conservar la diversitat genètica de les espècies conreades tant per a mantenir la seguretat i estabilitat del sistema agroalimentari, com per a adaptar-se a futurs escenaris climàtics, derivats del canvi climàtic global. No obstant això, malgrat la seva reconeguda importància, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) estima que el procés d’erosió genètica que ha ocorregut durant l’últim segle ha produït la pèrdua del 75% de la diversitat agrícola mundial (FAO, 2010). A més, alguns estudis apunten que la pèrdua de varietats fruiteres tradicionals (d’ara endavant, VFTs) és alarmant en el sud-est de la península ibèrica, i es considera urgent posar en marxa accions per a la seva conservació.

En les zones rurals de l’interior de la província de Castelló es continuen conservant pràctiques i elements dels sistemes agrícoles tradicionals, que poden proporcionar eines per a plantejar una agricultura més sostenible i compatible amb la conservació del medi natural. L’estudi d’Agost-Andreu (2019) va posar en relleu la gran diversitat genètica i funcional de les VFTs del sud de la província, així com alarmant risc de desaparició d’aquesta diversitat i el seu coneixement tradicional associat, i es va instar la urgent posada en marxa d’accions per a la seva prospecció i conservació.

Malgrat això, a la Comunitat Valenciana la conservació de la variabilitat genètica de fruiteres s’ha centrat majoritàriament en la creació de bancs de germoplasma de cítrics, caqui, i nespra per part del Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA), i les accions de prospecció, conservació i caracterització d’altres varietats tradicionals de fruiteres han estat molt menors.

El RADIANT un nou impuls per a “Empelts de la Memòria”

Des de 2019, una de les línies de treball principals de Connecta Natura és la recuperació de varietats tradicionals de fruiters. Sota el nom “Empelts de la Memòria”, Connecta Natura desenvolupa diverses accions que es poden agrupar en 3 categories:

  1. La recerca etnogràfica per a recopilar informació sobre les VFT de la província de Castelló i localitzar arbres mare. Els arbres localitzats es cataloguen per al seu estudi i s’obté material vegetal per a la seva multiplicació.
  2. La multiplicació de les diferents varietats trobades en la Finca de Multiplicació de la Vall d’Alba.
  3. La conservació i l’estudi de totes les varietats recuperades en la col·lecció de la Vall de Xínquer i en les parcel·les de sòcies CN i agricultors col·laboradors.

Mitjançant la recuperació i promoció de les VFTs i els seus Coneixements Tradicionals Associats (endavant, CTA), es busca tant la diversificació dels cultius en les zones rurals d’actuació com la promoció de models agrícoles agroecològics i resilients al canvi climàtic.

Les diverses accions d’aquesta línia de treball fins a l’any 2022 han estat finançades, principalment, gràcies a les ajudes per al foment de la innovació tecnològica a través de finques o explotacions col·laboradores de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

A partir de 2022, el projecte RADIANT permet donar-li una nova dimensió a la línia de treball que desenvolupa Connecta Natura per a la recuperació de varietats fruiteres tradicionals. Si l’objectiu de Empelts de la Memòria és la recuperació i conservació de les varietats, amb el projecte RADIANT es comença a treballar en l’estudi de la seva aplicabilitat per al cultiu comercial i la seva incorporació al sistema agroalimentari. Amb aquest objectiu es realitzaran una sèrie d’assajos i mesuraments tant en l’Arborètum de la Serra de Espadà i la finca de multiplicació de la Vall d’Alba, com en les parcel·les d’agricultors associats a Connecta natura. Aquest és un dels punts forts del projecte RADIANT, la creació d’una xarxa d’agricultors i finques que participaran en la realització d’assajos i mesures.

Què és el projecte RADIANT?

L’agricultura mediterrània fa anys que està es una dinàmica de crisi, induïda pel canvi climàtic (sequeres, temperatures extremes, increment de plagues i malalties), la crisi socioeconòmica i la tendència especulativa del mercat agroalimentari. 

Diversos estudis (FAO 2010) indiquen que una de les solucions a aquesta situació passa per la diversificació de la producció mitjançant la recuperació d’espècies i varietats que s’han cultivat tradicionalment al territori i que, per tant, estan més adaptades a les condicions locals i són més resilients vers els canvis del clima. Aplicant els coneixements i el recursos tècnics actuals a aquests cultius es pot millorar la seua productivitat, respecte als estàndards tradicionals, i assolir models de cultiu més sostenibles gràcies a la seua rusticitat, en comparació a l’agricultura convencional. A més a més, la seua transformació i l’elaboració de subproductes permetria ampliar-ne el consum i les vies de comercialització. Per últim, son cultius amb un valor afegit, pel fet d’estar vinculats a un paisatge i una cultura determinades.

D’altra banda, cal fer front al caràcter inestable i especulatiu actual del sistema agroalimentari, on els preus de compra al llaurador o llauradora van a la baixa. És necessari actuar de forma transversal sobre els diferents esglaons de la cadena de valor de cada aliment (productores, elaboradores, distribuïdores, punts de venda,, entre d’altres) per afegir, progressivament, valor al producte i cuidar la relació amb les consumidores. Cal avançar cap a cadenes de valor dinàmiques, amb una vinculació més estreta entre les consumidores i la resta d’implicats en la cadena de valor, compartint informació sobre les necessitats i les possibilitats de cadascuna de les parts.  

A més, l’Informe de Perspectives Agrícoles de la Unió Europea, publicat recentment, va concloure que l’increment en la preocupació de les consumidores i consumidors per la seva salut, el benestar animal i el medi ambient conduiran les agricultores i agricultors de la UE a produir una major diversitat de cultius i establir vincles més directes amb les consumidores i consumidors. S’ha d’avançar cap a  models de producció i consum més agrodiversos, sostenibles i justos, que incorporen tant la cura del territori com la dels seus habitants.

El projecte Radiant, integra les dues perspectives esmentades anteriorment per desenvolupar una recerca participativa dirigida cogenerar coneixement i ferramentes que afavorisquen la transició cap a una producció i consum més vinculades i més agrobiodiverses. Per afavorir aquest canvi, estudia els cultius tradicionals des de la perspectiva agronòmica, ambiental, econòmica i social, posant a prova diferents models de producció, transformació i distribució que siguen innovadors i fàcils de posar en pràctica.

VAL

Arriben les Jornades Rebrots d’Arrel!

Els pròxims 17 i 18 de febrer tindrà lloc al Menador de Castelló una trobada organitzada per Connecta Natura per a posar en comú consumidores, productores i expertes en l’agricultura i les varietats tradicionals del nostre territori. 

Castelló acollirà els pròxims 17 i 18 de febrer les primeres jornades d’àmbit estatal “Rebrots d’Arrel”, amb un programa d’activitats per a tots els públics dedicat a posar en valor els cultius locals tradicionals del nostre territori. La trobada serà en el Menador de Castelló i té l’objectiu de generar sinergies entre consumidors, productors i experts en l’agricultura i les varietats tradicionals del nostre territori.

En les últimes dècades, hem vist com la diversitat dels cultius agrícoles del nostre territori s’ha reduït dràsticament per l’expansió i la intensificació d’unes poques espècies, que ara dominen la producció i el mercat. Des de Connecta Natura, veiem com cada dia es perden antigues varietats de cultius que estaven adaptades al nostre territori i lluiten per recuperar-les, conservar-les i, el més complicat, fer que es tornin a produir i consumir

La nostra finalitat és posar en valor tant aquests cultius com els coneixements que generacions de llauradors han conservat per mitjà de l’agricultura. Amb la mirada posada en el futur, formem part del projecte europeu RADIANT, el qual ens permet investigar la viabilitat i les qualitats adaptatives de cada varietat que conservem i les seves possibilitats per a la comercialització. En aquest sentit, ‘Rebrots d’Arrel’ té l’objectiu de donar a conèixer a consumidors i productors les possibilitats d’aquestes varietats.

A la Finca de Multiplicació de Varietats Fruiteres Tradicionals de Connecta Natura, podem trobar una sorprenent diversitat de varietats locals de cirerer, prunera, albercoc, préssec, pera, poma, figuera i magraner, entre altres. Totes elles recuperades gràcies a la col·laboració d’uns agricultors que s’han mantingut ferms amb la cura d’aquestes varietats durant dècades, mentre que el sistema agroalimentari ha anat donant l’esquena a la seva rusticitat i la qualitat dels seus fruits, a la recerca d’una major productivitat, calibre i facilitat d’emmagatzematge i transport de les noves varietats. 

No obstant això, el temps ha demostrat que molts d’aquests cultius tradicionals són més resistents a les plagues i a les condicions climàtiques adverses, per tant, més adaptables als efectes del canvi climàtic. A més, aquestes varietats tenen un valor afegit pel fet d’estar vinculades a un paisatge i una cultura determinada. Amb la finalitat de donar vida a aquestes varietats, en les jornades es procedirà a la distribució dels arbres que els agricultors interessats han sol·licitat durant el transcurs de l’any. 

No es tracta de tornar a conrear com fa 70 anys, sinó de recuperar aquest ric llegat de coneixements i varietats com a base sobre la qual aplicar els recursos tècnics actuals. D’aquesta manera es podria millorar la productivitat d’aquestes varietats i, al mateix temps, aconseguir models de cultiu més sostenibles i justos, gràcies a la seva rusticitat i identitat local. 

Amb aquest fil conductor, organitzem les jornades ‘Rebrots d’Arrel’, en les quals es durà a terme un intens programa de ponències, taules rodones i tallers amb representants d’associacions, projectes i iniciatives vinguts de tota Espanya i de l’àmbit internacional. Prova d’això serà la presència de la Xarxa Estatal de Llavors, la Sociedade Agrícola do Freixo do Meio (Portugal) o el James Hutton Institute (Escòcia) entre altres quinze projectes. Amb això, serà una oportunitat única perquè totes aquelles persones interessades coneguin millor la labor d’aquests col·lectius.

L’objectiu d’aquestes jornades és donar a conèixer els diversos cultius llenyosos tradicionals de la Península Ibèrica (fruiteres, castanyes, glans, etc.) i explorar quines són les seves possibilitats per a arribar als camps de cultiu i a la taula dels consumidors. D’aquesta manera, es convida a totes aquelles persones interessades, productores i expertes a dialogar i indagar col·lectivament sobre les oportunitats i els reptes que planteja la recuperació de cultius llenyosos tradicionals. Aportant una perspectiva regenerativa i innovadora sobre els reptes de l’agricultura enfront de la crisi climàtica i socioeconòmica, ens preguntem: Podem trobar les claus per al futur de l’agricultura en el seu patrimoni històric? 

A partir d’aquestes qüestions s’articulen les taules rodones sobre recuperació, producció i consum de les varietats tradicionals, en les quals s’anima a tot el públic a participar. D’altra banda, els tallers participatius tindran la fi d’acostar al públic general sabers tradicionals com és l’art d’empeltar arbres fruiters o degustar varietats tradicionals. 

Com a complement als espais de debat i els tallers se celebrarà el Mercat de la Terra, organitzat per Terrenae, en el qual es podran adquirir tot tipus de productes de ramaders i agricultors vinguts dels pobles de la nostra Província. Uns productes que representen les millors qualitats del nostre territori, atès que estan fets de manera artesanal i amb un profund compromís amb la naturalesa. Destaquen Malaerba, Formatgeria La Planeta, D’Armela, La Somniada, Varona La Vella o la Caseta d’Espadà, entre altres. 

A tot això se li afegeix una rica oferta d’activitats de joc i aprenentatge per als més petits. Unes activitats pensades perquè es diverteixin alhora que coneixen l’agroecologia i les varietats tradicionals. 

Finalment, pel tarannà festiu i lúdic de les jornades, es conclourà el dissabte a la tarda amb una celebració en forma de bingo musical.

D’aquesta manera, ‘Rebrots d’Arrel’ es converteixen en unes jornades tan necessàries com úniques, que podran en comú a la població de Castelló amb els grans debats entorn de l’alimentació, l’agricultura i la conservació d’unes varietats tradicionals que són un tresor llegat pels nostres avantpassats.

CAST

Llegan las Jornadas Rebrots d’Arrel!

Los próximos 17 y 18 de febrero tendrá lugar al Menador de Castelló un encuentro organizado por Connecta Natura para poner en común consumidoras, productoras y expertas en la agricultura y las variedades tradicionales de nuestro territorio.

Castelló acogerá los próximos 17 y 18 de febrero las primeras jornadas de ámbito estatal “Rebrots d’Arrel”, con un programa de actividades para todos los públicos dedicado a poner en valor los cultivos locales tradicionales de nuestro territorio. El encuentro será en el Menador de Castelló y tiene el objetivo de generar sinergias entre consumidores, productores y expertos en la agricultura y las variedades tradicionales de nuestro territorio.

En las últimas décadas, hemos visto como la diversidad de los cultivos agrícolas de nuestro territorio se ha reducido drásticamente por la expansión y la intensificación de unas pocas especies, que ahora dominan la producción y el mercado. Desde Connecta Natura, vemos cómo cada día se pierden antiguas variedades de cultivos que estaban adaptadas en nuestro territorio y luchan para recuperarlas, conservarlas y, el más complicado, hacer que se vuelvan a producir y consumir.

Nuestra finalidad es poner en valor tanto estos cultivos como los conocimientos que generaciones de labradores han conservado por medio de la agricultura. Con la mirada puesta en el futuro, formamos parte del proyecto europeo RADIANT, el cual nos permite investigar la viabilidad y las calidades adaptativas de cada variedad que conservamos y sus posibilidades para la comercialización. En este sentido, ‘Rebrots d’Arrel’ tiene el objetivo de dar a conocer a consumidores y productores las posibilidades de estas variedades.

En la Finca de Multiplicación de Variedades Frutales Tradicionales de Connecta Natura, podemos encontrar una sorprendente diversidad de variedades locales de cerezo, ciruelo, albaricoque, melocotón, pera, manzana, higuera y granado, entre otros. Todas ellas recuperadas gracias a la colaboración de unos agricultores que se han mantenido firmes con la cura de estas variedades durante décadas, mientras que el sistema agroalimentario ha ido dando la espalda a su rusticidad y la calidad de sus frutos, en busca de una mayor productividad, calibre y facilidad de almacenamiento y transporte de las nuevas variedades.

Sin embargo, el tiempo ha demostrado que muchos de estos cultivos tradicionales son más resistentes a las plagas y a las condiciones climáticas adversas, por lo tanto, más adaptables a los efectos del cambio climático. Además, estas variedades tienen un valor añadido por el hecho de estar vinculadas a un paisaje y una cultura determinada. Con el fin de dar vida a estas variedades, en las jornadas se procederá a la distribución de los árboles que los agricultores interesados han solicitado durante el transcurso del año.

No se trata de volver a cultivar como hace 70 años, sino de recuperar este rico legado de conocimientos y variedades como base sobre la cual aplicar los recursos técnicos actuales. De este modo se podría mejorar la productividad de estas variedades y, al mismo tiempo, conseguir modelos de cultivo más sostenibles y justos, gracias a su rusticidad e identidad local.

Con este hilo conductor, organizamos las jornadas ‘Rebrots d’Arrel’, en las cuales se llevará a cabo un intenso programa de ponencias, mesas redondas y talleres con representantes de asociaciones, proyectos e iniciativas venidos de toda España y del ámbito internacional. Prueba de esto será la presencia de la Red Estatal de Semillas, la Sociedade Agrícola do Freixo do Meio (Portugal) o James Hutton Institute (Escocia) entre otras quince proyectos. Con esto, será una oportunidad única porque todas aquellas personas interesadas conozcan mejor la labor de estos colectivos.

El objetivo de estas jornadas es dar a conocer los diversos cultivos leñosos tradicionales de la Península Ibérica (frutales, castañas, bellotas, etc.) y explorar cuáles son sus posibilidades para llegar a los campos de cultivo y a la tabla de los consumidores. De este modo, se invita a todas aquellas personas interesadas, productoras y expertas a dialogar e indagar colectivamente sobre las oportunidades y los retos que plantea la recuperación de cultivos leñosos tradicionales. Aportando una perspectiva regenerativa e innovadora sobre los retos de la agricultura frente a la crisis climática y socioeconómica, nos preguntamos: Podemos encontrar las claves para el futuro de la agricultura en su patrimonio histórico?

A partir de estas cuestiones se articulan las mesas redondas sobre recuperación, producción y consumo de las variedades tradicionales, en las cuales se anima a todo el público a participar. Por otro lado, los talleres participativos tendrán el fin de acercar al público general saberes tradicionales como es el arte de injertar árboles frutales o degustar estas variedades.

Como complemento en los espacios de debate y los talleres se celebrará el Mercado de la Tierra, organizado por Terrenae, en el cual se podrán adquirir todo tipo de productos de ganaderos y agricultores venidos de los pueblos de nuestra Provincia. Unos productos que representan las mejores calidades de nuestro territorio, dado que están hechos de manera artesanal y con un profundo compromiso con la naturaleza. Destacan Malaerba, Quesería La Planeta, De Armela, La Soñada, Varona La Vieja o la Caseta de Espadà, entre otras.

A todo esto se le añade una rica oferta de actividades de juego y aprendizaje para los más pequeños. Unas actividades pensadas porque se diviertan a la vez que conocen la agroecología y las variedades tradicionales.

Finalmente, por el talante festivo y lúdico de las jornadas, se concluirá el sábado por la tarde con una celebración en forma de bingo musical.

De este modo, ‘Rebrots d’Arrel’ se convierten en unas jornadas tan necesarias como únicas, que podrán en común en la población de Castelló con los grandes debates en torno a la alimentación, la agricultura y la conservación de unas variedades tradicionales que son un tesoro legado por nuestros antepasados.