Varietats Tradicionals per a Enxarxar-nos!
Des de l’associació Connecta Natura creiem que l’ús de es varietats tradicionals de cultiu i el seu coneixement tradicional associat col·laboren a la dinamització dels territoris rurals. En aquest context, vam impulsar aquest projecte amb la idea de reviure aquestes estratègies de suport mutu i així revitalitzar un mode de vida en comunió en el medi natural, com una forma de donar força al teixit associatiu de les comarques castellonenques.
Sota aquest 𝐕𝐚𝐫𝐢𝐞𝐭𝐚𝐭𝐬 𝐓𝐫𝐚𝐝𝐢𝐜𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐬 𝐩𝐞𝐫 𝐚 𝐄𝐧𝐱𝐚𝐫𝐱𝐚𝐫-𝐧𝐨𝐬 hem rebut 24.959,50 € en la línia de subvencions destinades a les entitats ciutadanes de la Comunitat Valenciana per a l’enfortiment de la participació ciutadana en l’àmbit de l’associacionisme, durant l’exercici 2023 que atorga la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica. Aquest finançament l’hem dedicat a un programa de tallers, formacions i activitats amb els següents objectius:
- Formació, assessorament i suport a la xarxa participativa dels pobles i comarques de l’interior de Castelló.
- Promoció del pacte per les varietats i coneixements agrícoles tradicionals de les comarques de Castelló.
- Dur a terme el registre participatiu comunitari de varietats tradicionals de les comarques de Castelló.
- Co-creació d’una estratègia de participació per tal d’involucrar en el dia a dia de l’entitat a les persones associades que permeta l’enfortiment i millora del funcionament intern.
Registres participatius de varietats tradicionals
El registre participatiu és una metodologia àmpliament utilitzada en molts territoris per donar visibilitat i reconeixement a aquesta varietat mitjançant la participació de la ciutadania local. Amb això vam organitzar el ‘Registre Participatiu de la Cirera de Março o del Tio Xispo’ a la població d’Aín, a la Serra d’Espadà. És per això que el 26 de novembre 46 persones van venir per posar en volar una cirera tan simbòlica i unida al present i passat recent de la Serra d’Espadà. A més a més, es va fer un visionament del vídeo que recull els testimonis que parlen de la varietat, a la vegada que es va recollir gràficament tota la informació que disposem en quant al seu cultiu i cultura associada. La jornada va acabar amb un emotiu concert de Jorge Gumbau, jove cantautor de Betxí.
En la línea d’aquesta metodologia, la segona trobada va ser a la Pobla de Benifassà, el passat 17 de desembre. Allà es va registrar participativament la varietat de Cirera ‘Coll del Sastre’, molt arrelada i apreciada per totes les assistents, donat que antigament es comercialitzava i era molt valorada per la seua dolçor. Després del visionament del vídeo corresponent, vàrem repartir arbrets d’aquesta varietat de cirerer tan emblemàtica entre les assistents. L’activitat va concloure amb la ruta interpretativa que organitzava el Parc Natural de la Tinença de Benifassà, on vam visitar els terrenys de José Ramón, on encara conserva cirerers molt antics.
Formacions
Durant aquesta tardor també s’han realitzat quatre tallers de formació per promoure l’enfortiment, consolidació i autonomia de la Xarxa de Guardianes de Varietats i Coneixements Tradicionals. Concretament, s’han realitzat dos tallers socials per promoure l’aprenentatge de metodologies per al foment de l’associacionisme i les cures del grup i dos tallers dedicats a les metodologies per a la conservació participativa i en xarxa de les varietats tradicionals de cultiu.
Aquestes dues primeres formacions les ha realitzat l’Argila (https://www.largila.com/), col·lectiu que treballa en la facilitació de grups, la formació i l’acompanyament individual des d’una mirada feminista interseccional, mitjançant el ventall metodològic i tècnic propi de la Facilitació de Grups i també de Treball de Processos. Aquestes formacions van tenir lloc a Eslida, per aquest motiu volem agraïr el suport de l’Ajuntament d’Eslida.
Les dues formacions en metodologies per a la recuperació i conservació participativa i en xarxa de varietats tradicionals de cultiu les hem realitzat des de Connecta Natura i van estar centrades en donar a conéixer a persones vinculades amb la Xarxa informació per tal de recuperar varietats tradicionals. En aquest cas les formacions es van fer a Borriol i també a Cabanes, motiu pel qual agraïm a l’Ajuntament de Borriol i l’Ajuntament de Cabanes la cessió de l’espai.
Trobades
A més a més, es van impulsar diverses trobades per tal d’enfortir-nos:
Amb la idea de promoure un intercanvi de metodologies participatives i exemples de treball en xarxa per a la recuperació i conservació de la biodiversitat cultivada i els coneixements tradicionals associats, es va impulsar una trobada amb altres entitats de referència de l’estat Espanyol. Amb això, van vindre persones que impulsen les següents iniciatives: Eixarcolant, Red de semillas de Aragón, Red murciana de semillas, Red de semillas de Euskadi i l’Associació Llavors d’Ací.
Aquesta trobada va tenir lloc a La Surera, (Almedíjar), i es va dedicar a compartir i aprendre amb altres entitats de referència de l’Estat Espanyol. Durant aquesta jornada es va facilitar un espai de debat i fòrum on cada entitat va exposar les seues motivacions, dificultats i aprenentatges. A més a més, la jornada va incloure moments de debat i reflexió per aprofundir en les exposicions realitzades i les metodologies exposades. En conclusió, aquesta jornada va esdevenir un punt de trobada de voluntats compartides i d’intercanvi de coneixements entre entitats que treballen a diferents àrees del nostre estat.
Seguint aquesta línia, vam col·laborar en l’organització de la 4a Trobada de la Xarxa de Guardianes de Varietats i Coneixements Tradicionals. Aquesta trobada es va fer amb l’objectiu de fomentar la convivència i fòrum de les integrants de la xarxa, per tal de generar espais de reflexió, debat i elaboració de propostes de consens. En aquest cas va ser Albocàsser qui ens va acollir, motiu pel qual estem molt agraïdes amb l’Ajuntament d’Albocàsser i l’Associació l’Assegador.
Una vegada més, vam comptar amb la col·laboració d’Anna de l’Argila per facilitar el grup i les dinàmiques, sempre posant especial atenció a la qüestió d’inclusivitat i el foment de la participació de dones i altres identitats dissidents.
Assemblea de sòcies i socis i treball en xarxa
D’altra banda, a Connecta Natura també necessitem aturar-nos per fer un exercici de reflexió interna per plantejar com volem continuar cap al futur, pel que hem realitzat un procés participatiu per tal de promoure la participació de les persones associades a Connecta Natura a través de la co-creació de l’estratègia de l’entitat per a 2024-2027. Aquest procés va finalitzar amb la realització d’una assemblea general de Connecta Natura, que va es realitzar a La Surera (Almedijar), on es van treballar els resultats obtinguts per a la creació de l’estratègia de l’entitat.
A més a més, s’han dut a terme reunions amb altres entitats del territori per tal d’incrementar la cooperació interasociativa i el treball en xarxa de l’associació. Han sigut moltes les entitats del territori amb qui ens hem reunit, i hem compartit les nostres necessitats, dificultats en comú. També en definit en quins aspectes podem incrementar la cooperació i el treball en xarxa per generar un ecosistema cooperatiu enfortit i articulat per facilitar la creació de projectes i la incidència social de les entitats del territori en favor d’un procomú. , Podeu veure algunes imatges amb les persones que impulsen el Centro para el Conocimiento del Paisaje i també la Cooperativa de Borriana.
Espai de conciliació familiar
Per a nosaltres és molt important que totes les persones interessades en les varietats tradicionals puguen gaudir de les activitats que organitzem. Per aquest motiu de manera paral·lela a les jornades, tallers i trobades s’han organitzat espais d’educació ambiental per a infants i joves a càrrec de persones especialitzades per garantir la major participació de les persones adultes als seus respectius espais, la conciliació i la coresponsabilitat.
Els tallers es desenvolupen mitjançant el joc i ferramentes cooperatives i aborden les temàtiques centrals de l’actualitat com la transició ecològica, la revalorització del patrimoni natural i cultural, el consum responsable, l’alimentació local i de temporada o la cura del medi ambient, fomentant en les noves generacions estils de vida saludables i justos socialment i ambiental.
Pacte per les Varietats Tradicionals de Cultiu i els Coneixements Associats
Treballar enxarxades i de manera horitzontal naix de la convicció que les VTC i els seus coneixements tradicionals associats són béns comunals, i junt a la comunitat social que els gestiona i els valors, costums i normes que s’utilitzen per gestionar-lo constitueixen un procomú, és a dir, allò que és de tothom i de ningú al mateix temps. Amb aquesta idea, es va impulsar, un any més, la recollida d’adhesions al Pacte per les Varietats Tradicionals de Cultiu i els Coneixements Associats, un mitjà per formalitzar el suport col·lectiu a les varietats tradicionals del nostre territori! Es tracta d’una signatura simbòlica en la qual han pogut participar persones a títol individual, associacions, entitats públiques i privades.
I és ara que recollim les dades: 6 Ajuntaments, 28 associacions, 20 entitats privades i 180 persones a títol individual s’han adherit al Pacte! Per això podem dir que ha estat tot un èxit! Amb això, s’estableix un compromís de participació de les accions de conservació de les varietats tradicionals, així com a promoure la creació i desenvolupament d’una xarxa ciutadana dirigida a la recuperació, conservació i revalorització de les varietats tradicionals de cultiu, la cultura llauradora i els agroecosistemes rurals del nostre territori.
Només podem donar les gràcies!
Trackbacks i pingbacks
[…] i culturals del seu entorn. Tot i haver-se reconegut la seua importància per mantenir la seguretat i estabilitat del sistema agroalimentari, així com per adaptar-se a futurs escenaris del canvi climàtic, este patrimoni agrari i cultural […]
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!